13 Mayıs 2010

KAYMAK AĞACI ( Akka )

Kaymak ağacı  çiçeği (Acca sellowiana ya da  feijoa sellowiana )

Kaymak ağacı ( feijoa sellowiana' ya da 'acca sellowiana ), mersingiller ( mytaceae ) familyasından, herdem yeşil,  çalı formlu  bir bitkidir.  Anavatanı Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Arjantin dır. Ilıman iklimlerde yetişir, soğuğa kısmen dayanıklıdır. 
Asıl adı  akka ( acca ) ya da feyoya ( feijoa ) dır. Meyvesinin tadından dolayı, yurdumuzda  kaymak ağacı denmektedir. Çiçekleri çok güzel olduğundan, peyzaj çalışmalarında ve çit bitkisi olarak da kullanılmaktadır. 

Genel olarak zeytin ağacının  yetiştiği yerlerde yetiştiği belirtilmektedir.  Güneşli, yarı gölge  yerleri ve drenajı iyi organik bakımdan zengin toprakları sever. Kuraklığa dayanıklı olmasına rağmen, iyi ürün almak için yazın düzenli oarak sulanması gerekmektedir.
Kaymak ağacının meyveleri olgunlaşınca yere dökülmektedir. Daha çok taze olarak tüketilir, çok lezzetli bir tadı vardır. Meyve suyu ve tatlılarda kullanılır. İyot bakımından zengin olduğundan, guatr hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir. 

Kaymak ağaçı genel olarak  kendine verimli kabul edilmektedir, bu nedenle tek dikilir.  Ancak tozlama yapmıyorsa iki tane dikmekte yarar vardır. Tohumla ve çelikle üretilir. 


Kaymak ağacı ve çiçeği ( Acca sellowiana ).

Kaymak ağacı ( Acca sellowiana ) ve   meyveleri  

Kaymak ağacının meyveleri olgunlaşınca yere dökülmektedir.  

Yararlandığım Kaynaklar: Vikipedi.

( Bu yayın son olarak 13. 11. 2020 tarihinde güncellenmiştir. ).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.